Zaparcia – garść porad:
- Przyjrzyj się rytmowi wypróżnień chorego. Notuj odstępstwa.
- Często proponuj choremu picie – zarówno wodę, jak i ciepłe napoje: mogą one stymulować pracę jelit (unikaj jednak mocnej czarnej herbaty i kakao).
- Sprawdzonym sposobem jest wypicie na czczo szklanki wody z sokiem z połowy cytryny i łyżeczką miodu.
- Włącz do diety owoce (również suszone) i soki owocowe (unikaj jednak jagód – mają działanie zapierające!).
- Wzbogacaj posiłki kaszami (jaglaną, owsianą, jęczmienną), biały chleb zamień na pełnoziarnisty.
- Pamiętaj, że źródłem korzystnych bakterii wspierających pracę jelit są kefiry i jogurty.
- Zachęcaj chorego do aktywności fizycznej, dostosowanej do jego możliwości.
- Stosuj się do zaleceń lekarza.
- Pamiętaj, że przyczyny zaparć mogą leżeć w psychice chorego i wiązać się z uczuciem skrępowania. Zapewnij bliskiemu intymność: jeśli nie wstaje z łóżka, możesz zastosować parawan lub zasłonkę; opróżniając basen, mimo że nie jest to przyjemna czynność, nie pokazuj tego po sobie. Zaczerpnij powietrza ustami, by przykry zapach nie dotarł do nosa.