Zaparcia – garść porad:

  1. Przyjrzyj się rytmowi wypróżnień chorego. Notuj odstępstwa.
  2. Często proponuj choremu picie – zarówno wodę, jak i ciepłe napoje: mogą one stymulować pracę jelit (unikaj jednak mocnej czarnej herbaty i kakao).
  3. Sprawdzonym sposobem jest wypicie na czczo szklanki wody z sokiem z połowy cytryny i łyżeczką miodu.
  4. Włącz do diety owoce (również suszone) i soki owocowe (unikaj jednak jagód – mają działanie zapierające!).
  5. Wzbogacaj posiłki kaszami (jaglaną, owsianą, jęczmienną), biały chleb zamień na pełnoziarnisty.
  6. Pamiętaj, że źródłem korzystnych bakterii wspierających pracę jelit są kefiry i jogurty.
  7. Zachęcaj chorego do aktywności fizycznej, dostosowanej do jego możliwości.
  8. Stosuj się do zaleceń lekarza.
  9. Pamiętaj, że przyczyny zaparć mogą leżeć w psychice chorego i wiązać się z uczuciem skrępowania. Zapewnij bliskiemu intymność: jeśli nie wstaje z łóżka, możesz zastosować parawan lub zasłonkę; opróżniając basen, mimo że nie jest to przyjemna czynność, nie pokazuj tego po sobie. Zaczerpnij powietrza ustami, by przykry zapach nie dotarł do nosa.