Mdłości i wymioty – garść porad:

  1. Jeśli lekarz zaleci leki przeciwdziałające mdłościom, dopilnuj, by chory je przyjmował: postaraj się je podawać ok. 30 minut do godziny przed posiłkiem.
  2. Przed jedzeniem zaproponuj małe łyczki wody lub kostkę lodu do polizania.
  3. Nie przekonuj do jedzenia chorego odczuwającego mdłości lub jeśli chwilę wcześniej wymiotował.
  4. Unikaj: cytrusów i kwaśnych soków owocowych (np. z porzeczek, jabłek czy winogron), potraw smażonych, produktów mlecznych.
  5. Uważaj na zapachy: unikaj podawania posiłków o wyraźnym, charakterystycznym zapachu, ogranicz aromaty związane z perfumami, dezodorantami i środkami czystości do minimum.
  6. Upewnij się, że posiłki mają odpowiednią temperaturę.
  7. Przygotowuj raczej kilka małych posiłków niż trzy duże.
  8. Proponuj małe ilości słonych przekąsek, np. krakersów.