Mdłości i wymioty – garść porad:
- Jeśli lekarz zaleci leki przeciwdziałające mdłościom, dopilnuj, by chory je przyjmował: postaraj się je podawać ok. 30 minut do godziny przed posiłkiem.
- Przed jedzeniem zaproponuj małe łyczki wody lub kostkę lodu do polizania.
- Nie przekonuj do jedzenia chorego odczuwającego mdłości lub jeśli chwilę wcześniej wymiotował.
- Unikaj: cytrusów i kwaśnych soków owocowych (np. z porzeczek, jabłek czy winogron), potraw smażonych, produktów mlecznych.
- Uważaj na zapachy: unikaj podawania posiłków o wyraźnym, charakterystycznym zapachu, ogranicz aromaty związane z perfumami, dezodorantami i środkami czystości do minimum.
- Upewnij się, że posiłki mają odpowiednią temperaturę.
- Przygotowuj raczej kilka małych posiłków niż trzy duże.
- Proponuj małe ilości słonych przekąsek, np. krakersów.